Historiek
Een prieeltje is de voorbode van het hedendaagse tuinhuisje, zij het met iets meer klasse en stijl. In sommige geschriften vinden wij terug dat dit de stoeiplaats was voor de ‘Heren’ met hun mogelijke maîtresses of concubines. Natuurlijk was het evengoed ontmoetingsplaats voor een gezellig kransje met familie of vrienden.
Dit prieeltje was oorspronkelijk kort bij het voormalige Kasteeltje van Namen gelegen (op de huidige Mechelbaan). Hier verbleef Alice Nahon wanneer ze in Putte bij haar tante woonde. Er bestaat een sterk vermoeden dat ook zij hierin ooit vertoefd zou kunnen hebben.
Het prieeltje bevond zich op een pand kad. Nr. 01/B/914 K3, aan de Molenlei recht tegenover de Poststraat.
Uit notariële akten van 1950 kunnen wij besluiten dat de tuin waarin het stond ook een rechtstreekse uitweg had naar de Beerschelbaan (nu Mechelbaan).
De gronden van het Kasteeltje van Namen vormden destijds ook één geheel met de grond waarop het prieeltje stond.
De neogotische bouwstijl was populair aan het einde van de negentiende eeuw.
Er werden foto’s gevonden die aangeven dat het gebouwtje omstreeks 1930 al duidelijke ouderdomsverschijnselen begon te vertonen. In de kadastrale archieven is nergens een spoor te vinden van een bouwvergunning (omdat die toentertijd nog niet vereist was).
Verschillende inwoners van Putte herinneren zich nog het oorspronkelijke gebouw en hebben er zelfs in vertoefd.
Een prieeltje gered!
In 2008 vernamen wij van Lucien Verschoren, toenmalig schepen, dat vrijwilligers van de vereniging Natuurpunt de ruïnes van dit pareltje van bouwtechniek ontdekt hadden in een achtertuin in de Molenlei in Putte en dat het met afbraak bedreigd werd.
De lokale Davidsfonds afdeling stelde zich al vrij vlug kandidaat om dit negentiende eeuwse bouwwerk met de nodige zorgvuldigheid stap voor stap af te breken, met de bedoeling het later op een voor de gemeenschap meer toegankelijke plek terug op te bouwen. De specifieke steenvorm, in die vorm gebakken, het mooie metselwerk, de authentieke raamconstructie en de uitzonderlijke dakconstructie waren de sterkste aantrekking om deze uitdaging aan te gaan.
In 2013 werd begonnen met de zorgvuldige afbraak. Van de familie Geens (Getena) en van Immo Vercammen kregen we niet alleen de toestemming om dit te doen, ze schonken de constructie waarvan zij destijds eigenaar waren in haar geheel aan onze vereniging. Er kon voldoende tijd vrijgemaakt worden om de ontmanteling goed te organiseren. Overblijfselen van de ramen, de vloer en de vensterdorpels werden bewaard, samen met de stenen, op de terreinen van Heemkring Het Molenijzer. Alles werd netjes gesorteerd en in het depot opgeslagen. In het gras rondom de constructie werden scherven gevonden van de ramen en het glasraam boven de deur. Met deze puzzelstukjes werd een voorzichtige reconstructie gemaakt van het oorspronkelijke patroon en de kleuren.
In 2016 werd effectief gestart met de voorbereiding: plannen maken, informatie opzoeken en kostprijs berekenen. Met de goedkeuring van het gemeentebestuur werd op 11 juli 2017 de eerste steen gelegd op de huidige locatie.
De totale kostprijs voor dit project werd grotendeels gedragen door onze vereniging. We kregen daarbij de steun en de samenwerking van Gemeente Putte, Heemkring Het Molenijzer, talloze Putse bedrijven en vele particulieren. Louis Ceulemans maakte een unieke pentekening van het gebouw zodat die in de vorm van een kunstportfolio kon aangeboden worden aan de bronzen, de zilveren en de gulden schenkers.
Kadastrale informatie wijst ons naar de volgende chronologische volgorde van oorsprong van eigendom:
Immo Vercammen
Fam. Geens
Joris Geens
Mevr. De Preter Yvonne, echtgenote van Paul Casteels.
Theofiel De Preter, brouwer te Putte.